Fotografen Ã…ke Ã…strand filmar med Jonas Sima i Norrland. Riksspelmannen Björn Ståbi spelar huvudrollen som en legendarisk skogsluffare i dokumentärspelet Kalle Kamrat. Putte Wickman och Buddy De Franco duellerar i jazzfilmen Klarinettkungar. Jonas Sima med Sven Wolter och Ingemar Virta vid inspelningen av Vildhussen. Takåsarna i Dragarbrunn, med journalisten Magnus Roselius och fotografen Ã…ke Källqvist. Foto Jonas Sima
Klicka på bilderna för mer information!
 

Jag heter Jonas Sima, är filmare, journalist, författare, folkbildare - och hälsing. Sedan kulturgruppen Hälsinge Akademi bildades 1988 är jag dess evinnerlige sekreterare. 
Hösten 2006 kandiderade jag faktiskt till riksdagen på socialdemokraternas lista i Stockholm - med mindre framgång! Jag har senare haft några förtroendeuppdrag, bland annat suttit åtta år i Stockholms Stadsteaters styrelse, och varit sekreterare i KSF, Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening i Stockholm. Jag är sekreterare i Minneberg-Tranebergs S-förening i Bromma.
I 33 år var jag knuten till tidningen Expressen, först som filmkritiker i elva år, därefter reporter. De sista två åren - jag slutade på tidningen vid millennieskiftet - skrev jag personliga intervjukrönikor på Sista sidan.
Jag har arbetat oförtrutet vidare med filmer och böcker, verkar som frilansjournalist och föreläsare, framför allt inom ABF. Jag skriver fortfarande då och då i tidskrifter, politiska tidningar och diverse andra publikationer. Efter 17 år har jag avslutat min regelbundna medverkan som krönikör i hälsingetidningarna Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns-Kuriren. Det var roligt så länge det varade, men någon gång bör man sluta!
2005 skrev jag skriften "Vi på Svartviksslingan" om mitt bostadsområde i Bromma, och är redaktör för ett antal antologier om Hälsingland, t.ex. "Här är platsen - hemskheter och härligheter i Hälsingland", som utkom 2007 med sin andra upplaga på Hälsinge Akademi Förlag. I boken har jag skrivit flera texter, bland annat om nazismen i Hälsingland. 
Hälsinge-Akademis bok Kalas-Praktika (2009) är en festskrift med goda recept, festliga visor och skänklåtar, skrönor och roliga historier m m i sant hälsingsk anda. Jag har skrivit en hel del i boken, bl a om hur man gör simp-soppa! 
I Akademins senaste bok, Hälsingeliv (2014), har jag bl a undersökt omständigheterna kring jazzklarinettisten Åke "Stan" Hasselgårds död och öde, samt berättar om bedrövliga bränder i Hälsingland.
Min senaste utgivning är konstboken DRÖMGÅNGAREN, om målaren, poeten och musikanten Hans Viksten, Hälsinge Akademi Förlag 2016.
Se f ö Mina böcker!
Jag har hunnit göra 60-talet dokumentära filmproduktioner och ett par långfilmer, flertalet visade i SVT. Se vidare Mina filmer. Alla mina filmer finns att köpa på DVD.

Läs vad Jonas Sima tycker om....
Senaste nytt!
SÅ HÄR BESTÄLLER DU FILMER AV JONAS SIMA PROD.
Från NÄTBUTIKEN på hemsidan www.sima.nu
eller per telefon:08-80 73 73.
– se hela filmlistan på denna webbsajt! –
Leverans med box och cover.

PRIS i Sverige 230 kr, inkl. box, cover, exp.avgift.
Inom Norden 250 Skr kr, inkl.exp.avgift
Övriga världen 330 Skr, exkl.exp.avgift
Institutionspris 330 kr. exkl.exp.avgift.

SENASTE NYTT:

FILMFROSSA på Hälsinglands Museum 19-20 november 2021.
Om du har vägarna till Hälsingland och Hudiksvall kan du på fredag och lördag 19-20 november i Hälsinglands Museums hörsal se 9 av mina 16 hälsingefilmer. Totalt har jag gjort 60 filmer, flertalet visade i SVT.
Samtliga filmer kan beställas som dvd-box från min nätbutik här på hemsidan.

NYA BÖCKER

SIMA STORY - En sann släktkrönika.
Av Jonas Sima & Kerstin Sima, utgiven 2020.
Alla har en släkthistoria, men alla berättar inte hur det var.
Vi tror att att vår berättelse kan beröra flera än våra släktingar, eftersom boken bland mycket annat handlar om en märkvärdig klassresa från Sörmland till Hälsingland och sedan Tyskland – och tillbaka till Sverige undan nazismen.

HANS VIKSTEN – DRÖMGÅNGAREN
En konstbok av Jonas Sima, utgiven 2016.
En liten vacker betraktelse över fantasimålaren,
poeten och musikanten Hans Viksten (1929–1987).
Med bl a berättelsen "Sagan om Hans och Desy".
Hans Viksten hade hälsingerötter och blev konstprofessor på Konsthögskolan, Mejan. Ett antal av Vikstens verk visades i en minnesutställning på Hälsinglands Museum i Hudiksvall sommaren 2016. Sedan flyttas utställningen till Kungl. Konstakademien i Stockholm i oktober samma år.
Båda utställningarna fick ens tor publik.

Böckerna är utgivna av Hälsinge Akademi Förlag.
Kan köpas från denna webbsida/webbutik genom
Jonas Sima: www.sima.nu / jonas@sima.nu
tel. 08-80 73 73. PRIS 150 kr exkl. porto.
Läs mera om Hans Viksten på Jag tycker på denna webbsida.
Se också Mina böcker!

HEDDAS BERÄTTELSE är en dokumentärfilm i form av en personlig släktkrönika om en familj som utvandrade 1921 från hälsingeorten Ljusdal till den stora kulturstaden Leipzig i Tyskland. Och som återvände vid Hitlers maktövertagande 1933.
Adolph Sima, min farfar, var en fattig men begåvad torparson från Sörmland som fått hjälp av mecenater att utbilda sig till lantmätare. Han ville att familjens åtta barn skulle få samma chans till klassresa och utbildning och utnyttjade därför superinflationen och krisen i 20-talets Tyskland till att köpa ett vackert stenhus i Leipzig, en stad med bra skolor och ett universitet.
Hedda Widegren (f Sima), som växte upp i Leipzig, berättar spännande och roliga minnen från sin unika familjehistoria som skuggades av Hitler och nazismen.

Läs mera om Sima Story i min text på min länk JAG TYCKER på denna webbsida. Rubrik Ljusdal–Leipzig:Heddas berättelse.

FLER BÖCKER:

HÄLSINGELIV, Nya hemligheter, hemskheter och härligheter.
En rikt illustrerad antologi med ett 20-tal författare med hälsingerötter. Bl a Gunilla Kindstrand, Olle Häger, Claes Sundelin, Lars Ragnar Forssberg, Viveka Sjögren, Kerstin Svevar, Gertrud Haglund, Lars Ilshammar och Jonas Sima.
Roliga, spännande och överraskande berättelser och bilder om tid och rum i landskapet Hälsingland.
Kan beställas här: Pris 100 kr + frakt.

VI PÅ SVARVIKSSLINGAN
Ett filmreportage om bostadsområdet Minneberg, där jag f ö bor, när samfälligheten firade sitt 20-årsjubileum 2005 med en festival. Lördag 30 maj i år var det 30-årsjubileum med en ny stor utomhusfest i Minneberg. För intresserade, inte bara för "minnbergare", finns nu denna DVD-film i ny upplaga. 60 min.
Pris 100 kr. Bonusmtrl: stillbildskavalkad med "minnebergare".

KLASSIKER på DVD:

STAN HASSELGARD STORY
Dokumentär långfilm om klarinettisten och jazzzlegenden Åke "Stan" Hasselgård, död i en bilolycka i USA 1948, i början på en stor karriär. En minor classic!
Engelskt och svenskt tal.
Finns nu också på DVD med English Subtitles.

DRAGARBRUNN
En kortfilm om ett gammal kvarter i Uppsala.
Dragarbrunn är min första film, inspelad redan 1962 - och med de enda "levande bilderna" före rivningen av det gamla välkända (eller ökända) kvarteret kring Dragarbrunnsgatan.
Nu på en uppdaterad DVD med bättre ljud!
150 kr inkl box och frakt.

TVÅ SPELMANSLEGENDER
FIOLEN MIN med Jon-Erik Öst och HULTKLÄPPEN, med Thore Härdelin d.y.
Två tidigare svåråtkomliga filmer av Björn Berge, nu finns båda filmerna samlade på en DVD, utgiven av Hälsinge Akademi. Kan beställas här.
230 kr m box inkl porto.

Nyutgåvor på DVD:
MIN KATT ÄR DÖD
Med denna livsåskådande film vill jag beskriva känslor mellan människor och djur, berätta om vänskap, kärlek, ömhet, dåligt samvete och innerligt beroende, samt ge goda råd när ett husdjur, t ex en gammal och sjuk katt eller hund måste avlivas. Bygger på en artikel av Expressen-journalisten Brita Håkansson, som också spelar huvudrollen. Foto Åke Åstrand Prod. 1979- 40 min.

ROBIN HOOD – DEN FÖRÄLSKADE FILMKRITIKERN
Man har kallat honom den svenska filmkritikens fader: signaturen Robin Hood, alias filosofie doktor Bengt Idestam-Almquist.
För generationer biobesökare från 30-talet till slutet på 60-talet var han filmfostraren. För producenter, skådespelare och regissörer var han vägvisaren. För filmkritiker blev han filmläraren.
Alla filmvänner, med matinéåldern på rejält avstånd, minns hans vitaminsprutande filmpenna i den gamla Stockholms-Tidningen, varifrån han sköt sina filmkrönikor under vinjetten Filmskott.
En porträttfilm från 1975 - 40 min.

MATCHEN
Äntligen på DVD!
En unik film inifrån det svenska fotbollslandslaget och dess match mot Danmark i Köpenhamn sommaren 1969. Med legendarisk förbundskapten, Orvar Bergmark, och legendariska spelare som Björn Nordkvist, Leif Eriksson, Tommy Svensson, Roland Grip, Krister Kristensson.
Längd 40 min.
Bonus ungdomsfilmen DRÖMMÅL, prod. 1974. En kortfilm om fotbollsdrömmar och elitsatsningar med bl a förre förbundskaptenen Georg Åby Ericson.
Foto Åke Åstrand.

HEJ AMERIKA, LYSSNA!
Nu finns också min musikdokumentär HEJ AMERIKA! LYSSNA! tillgänglig på DVD, om en jazz- och gospelgudstjänst i Glide-kyrkan i San Francisco med soulsångerskan Linda Hopkins som bejublad gästartist.
I centrum står den karismatiske Cecil Williams, kyrkans svarta ”superstar” och en radikal präst, beundrad och omtalad i hela USA för sina häftiga högtider eller "ceremonier", sin orädda samhällskritik och sina medlarroller i uppmärksammade politiska rättsaffärer.
Foto Börje Gustavsson.
Prod. 1975, 30 min - ej svensk text, English spoken.
Med intressant och svängigt bonusmtrl.

COSMIC LOVE
Kärleksmusik, balett, science fiction och elektroniska visioner är huvudingredienserna i detta porträtt på bild- och musikskaparen Ralph Lundsten. Inspelat i Lundstens egenartade träslott med studion Andromeda utanför Stockholm.
Filmen ger upplevelser, passioner och information om en oförtrutet verksam tonsättare som envetet bygger sin egen tonvärld. Prod. 1972. Foto Åke Åstrand.
BONUS på skivan är dokumentärspelet
DÖDEN TÄNKTE JAG MIG INTE SÅ, 1973, en berättelse om praktik och livsåskådning i dödens närhet.
I dokumentären finns inslag ur Ralph Lundstens prisbelönta kortfilmer. Foto Börje Gustavsson.

SENARE UTGÅVOR PÅ DVD:
I MIN MOZARTFICKA
När journalisten, radioreportern och TV-producenten Stig Ehnebom, Sundsvall, skulle fylla 75 år 2011, tog jag mej samman och slutredigerade ett filmmaterial jag länge haft i mina gömmor. Jag hade experimenterat med en lånad 16 mm-kamera sommaren 1975 på Hornslandet, den stora halvön utanför Hudiksvall. Journalistkompisen Stig Ehnebom kom på besök och ställde upp som figurant för min planerade naturbetraktelse som byggde på en dikt jag skrivit för länge sedan, en ungdomssynd med titeln ”I min Mozartficka”. Nu blev det ett litet filmporträtt på min kamrat i stället. 20 minuter.
PRIS:150 kr.

LISBET
En personlig samtalsfilm med Lisbet Palme där hon berättar om sitt eget yrkesliv som barnpsykolog och sitt sociala engagemang för att underlätta vardagen för särskilt kvinnor och barn.
Lisbet Palmes betydelse för jämställdheten och som Grupp 8:s "mormor" bör lyftas fram. Hon är en intressant kvinna med vilja och integritet men också med klarögd charm. Foto Åke Åstrand.
Intressant bonus-mtrl! Prod 2011 - 30 min.

INGET JÄVLA JOLL!
Berättelsen om Ruth – ett jädrans duktigt fruntimmer – är en film om och med en av landets ytterligt få kvinnliga skogsarbetare som i dag bor ensam kvar i en för övrigt övergiven skogsarbetarby i norra Hälsingland. Hon fiskar och jagar älg och berättar om sitt arbetsliv i skogen med bara karlar. Argt och roligt! Prod 2010 - 38 min.
BONUS: Gamla bybor i skogsarbetarbyn Gåssjö i samma region berättar om arbetslivet förr i skogsbygderna. Inspelat av Erik Eriksson, 1985.

FLER NYUTGÅVOR PÅ DVD:

Filmen OH, MEIN POPPE! - porträtt av clownen Nils Poppe - finns nu, äntligen, på DVD, med bonuskortfilmen EN FILMFÖRFATTARE, intervju med Adolf Schütz, 1971.

Mitt porträtt på klarinettisten Putte Wickman, PUTTE WICKMAN Á LA CLARINETTE, finns nu också med bonusfilmen PUTTE PÅ STAMPEN, 20 min, 1991.

Se för övrigt min filmlista!

NYA BÖCKER:

HÄLSINGELIV. Se ovan!

CITIZEN SCHEIN. Läs min uppsats "Konflikternas mästare - En filmfurstes uppgång och fall", i boken om Harry Schein, "Citizen Schein" KB förlag. Finns i 2a uppl.2011.

MURVELMINNEN. Mitt bidrag bland övriga medverkande 45 journalister heter "Vad sjutton menas med dans till svart pipa"?
Hjalmarson & Högberg, 2012.

DESSUTOM: KALAS-PRAKTIKA
En festskrift från Hälsinge Akademi
I Hälsingland finns alltid anledning att komma samman och ha det festligt. För att med andra, vänner och bekanta, uppleva de ljusa underbara sommarnätterna. För att gemensamt uthärda de mörka vintrarna. För att tillsammans njuta av det som skogen, åkern och havet ger.Därför är lusten till kalas upprinnelsen till denna lilla praktika, 112 sidor.
Boken är rikligt illustrerad och gjord för att inspirera till både samtal och festtal.
Kalas Praktika kostar 100 kr + exp.avg 30 kr från min nätbutik www.sima.nu

SE FÖR ÖVRIGT MINA BÖCKER!

ANDRA FILMTIPS PÅ DVD:

LÄRDOMSGIGANTEN – berättelsen om prosten och forskaren Olof Broman och hans väldiga 1700-talsverk Glysisvallur som beskriver livet i dåtidens Hälsingland.
Ciceron är Erik Nilsson, Hudiksvall, som studerat och funderar kring detta märkliga hälsingeepos.
I filmen medverkar också konstnären Ola Granath och filmaren och journalisten Jonas Sima. Prod 2009-30 min.

FILMAREN I STORSKOGEN – en filmberättelse om ofattbart flitige dokumentärfilmaren Erik Eriksson, Näsberg, Korskrogen, Hälsingland. Med intervjuer och inslag från hans egna dokumentärer från skogsbruk och glesbygd och tidens arbetsmänniskor.
Erik Eriksson var en av de märkligaste dokumentärfilmare vi haft i Sverige. Prod. 2008-2009, 60 min.
Bonusfilm:Lillhärjådalen, del 2, 1972. Av Erik Eriksson.

Filmen om NALEN med KLARINETTKUNGAR
Musikfylld dokumentär om jazzpalatset Nalen på Gata Regerings 74 i Stockholm, samt en konsertfilm med världsmästarna på jazzklarinett, Buddy De Franco och Putte Wickman. Nu på samma dvd. prod. 1998-99.
60 + 60 min.

I HUVET PÅ n´GAMLIN – Porträtt från 1990 med muntrationer av och med tusenkonstnären och jämten Yngve Gamlin, knäppuppare, scenograf, regissör, satiriker, idéspruta!
Bonus: Gamlins roliga kortisar, bl a "Hjolbänningar".

Om du sett min filmserie om countrymusik, COUNTRYLAND, se också:
DEN NYA SÖDERN – Tre unika filmreportage om hur de amerikanska sydstaterna utvecklats ekonomiskt, industriellt och kulturellt sedan det stora inbördeskriget:
ATLANTA GEORGIA, VÄLKOMMEN TILL SYD-CAROLINA, DIXIELANDET. Foto Åke Åstrand.
Tre filmer på dubbel-dvd, med mycket countrymusik.
Speltid 3 tim. Pris 230 kr inkl exp.avg.
Vill du veta mer om varje film klicka på mina filmer i menyn!
Tre långfilmer har haft biodistribution, spelfilmen BARNA FRÅN BLÅSJÖFJÄLLET, jazzdokumentären ÅKE HASSELGÅRD STORY och den ursvenska sportfilmen DE SISTA SKIDÅKARNA. Flertalet av mina filmer är visade i TV. Mina filmer. 
Jag har också skrivit ett tiotal böcker.
Mina böcker.
Köpa film?
Flera filmer finns att köpa i som video.
© Jonas Sima - update 2021-11-16 - by ivc TC