SOLO


Ulf Wakenius på Skeppsholmen i Stockholm, juli 2002.
Foto Jonas Sima


Ulf Wakenius med sin gamle mentor och idol, basisten Ray Brown. 
Nu avliden

DVD-film med box och cover 230 kr. Inklusive expeditionsavgift.

 Köpa film, klicka här? 

SOLO

The guitar artistry of
Ulf Wakenius 

Ny jazzfilm av Jonas Sima
med den svenska världsgitarristen Ulf Wakenius
producerad av SAMI och Jonas Sima Produktion 2002-03. Längd 27 min

Det duggade under konsertsöndagen den 21 juli 2002 på Stockholm Jazz Festival på Skeppsholmen. Den luttrade delen av publiken var försedd med regnkläder. När en rödlätt skäggig man iförd kepsmössa, med skärmen uppnosigt pekande framåt, kom in på den stora scenen, spände folk upp sina paraplyer. Den ensamme musikern var ULF WAKENIUS, den svenske världsgitarristen.
I drygt 50 minuter skall han stå ensam på scenen med sitt instrument. Totalt utlämnad åt sig själv, utan minsta stöd av medmusikanter. 

Det blir några få men långa solonummer, ett medleyn med bl a Skylark och Georgia On My Mind (en specialare), sedan Wes Montgomerys Too Late Now, en låt av Miriam Makeba och Brazil, därefter Chaplins Smile och Django Reinhardts Nuage, följt av en egen blues för den framlidne basisten och vännen Ray Brown. Han slutar med en indiansk folksång, Yaqui.

Lyssnarna är hela tiden med på noterna - låt vara att här spelas inte efter noter - intensivt lyssnande som om musiken försatt dem i ett meditativt tillstånd.
Tråkigt? Håller publiken på att somna? Inte alls, tvärtom följer många med intensivt intresse gitarristens fenomenala fingerakrobatik på greppbrädan och hans festliga minspel. Nåja, en del tycks ha fallit i en inre trans och lyssnar lätt gapande med slutna ögon. Musiken är inte direkt svår, men kräver koncentration.

Med denna unika solokonsert ger Ulf Wakenius oss ett självporträtt av sin musikaliska genius och alldeles särskilda talang och sound på sitt instrument.

Efter konserten frågade jag Ulf Wakenius om några saker. Han var glad och nöjd med framträdandet. På intet sätt utpumpad, formen verkar vara prima. Lyckan lekte på kajen med hustru med barnvagn och nyfödde sonen Carl Ludwig.

Du har dock gjort två soloplattor, varav den senaste, cd-n The guitar artistry of Ulf Wakenius (Dragon), blivit en verklig hit!
- Stämmer, den har gått bra, så jag kommer nog att göra fler solokonserter. Men man kommer inte ifrån hur betydelsefull kommunikationen att spela med andra är. Det är ju väldigt tufft att spela helt solo på scenen, men belöningen är desto större när det lyckas. Det är helt enkelt en utmaning för mig.

Ingen nu levande svensk jazzmusiker har spelat med så många av de största jazzstjärnorna som Ulf Wakenius. Han är etablerad som ordinarie medlem av Oscar Peterson kvartett. Pianisten Oscar Peterson är i dag den enda kvarlevande giganten i sin stora jazzgeneration.


Förutom att spela med den levande legenden Oscar Peterson har Ulf Wakenius spelat med bland andra Milt Jackson, Ray Brown, Joe Henderson, Herbie Hancock, Michael Brecker, Phil Woods, Clark Terry, Johnny Griffin, Toots Thielemans, Max Roach, Jim Hall, Art Farmer, Benny Golson, James Moody, Michel Legrand och vår egen världsklarinettist Putte Wickman!
- Jag känner mig väldigt privilegierad av att jag hunnit lira med så många av dom allra största, och att jag exempelvis fått göra tre plattor med Ray Brown innan han gick ur tiden. Det är jag stolt över, berättar Ulf Wakenius i intervjun.

Min intervju med Ulf Wakenius kan du läsa i dess helhet i nyutkomna boken Svensk jazz 2002, utgiven av STIM/Svensk Musik, 2003.


FAKTA Ulf Wakenius
Ålder: 46.
Familj: hustru Anna-Lena, sönerna Eric och Carl Ludwig
Bor: i centrala Göteborg
Favoritgitarr: en nästan 30 år gammal Aria.
Musik jag gillar: jazz och brasilianskt
Musik jag ogillar: massproducerad pop, rap och techno
Favoritmat: indiskt, italienskt, koreanskt och min frus käk
Favoritresmål: sommarstugan och Rio de Janeiro
Bäst med Göteborg: närheten till Oslo och Köpenhamn
Fritiden: umgås med familjen.

Ulf Wakenius tio topplattor:
Pat Metheny - Speaking of now
Ray Brown - Some of my best friends are guitarr players
Ivan Lins - Jobinado
Jim Hall - Pat Metheny
Guitarr artistry of Ulf Wakenius
Wayne Shorter - Footprints live
Lenny Breau Live
Miles Davis - Kind of Blue
Philip Catherine - Summer Nights
Ed Bickert Live

Skivtips: Ulf Wakenius Quartet LIVE (Dragon, 2000).

Filmen SOLO är redigerad och regisserad av Jonas Sima.
Fotografer är Åke Åstrand och Dieter Stöpfgeshoff. 
Ljudtekniker: Ragge Samuelsson. Online redigering och ljudmix: 
Lasse Bryngelsson, Nordfilm.
Produktion och distribution: SAMI/Nalen och Jonas Sima Produktion, 2003.

Skriv ut