Putte på Stampen
  


Putte Wickman med Claes Cronas, piano, Sture Åkerberg, bas, Ronnie Gardiner, trummor. Under en hårdsvängande och fullsatt kväll på jazzpuben Stampen, 1990.

Foto Jonas Sima

Putte Wickman öser på jazzpuben Stampen i Gamla stan i Stockholm, 1990.

Foto Jonas Sima

Ingår som bonus i filmen Putte Wickman 
á la Clarinette.
 
Köpa film, klicka här?
 

 

Putte på Stampen

En jazzpub-video med Putte Wickman och 
Claes Crona trio.

Jazzpuben Stampen i Gamla stan vid Stora Nygatan i Stockholm har i årtionden varit ett populärt vattenhål för diggare av gladjazz. I denna prylgalna miljö har många jazzlegender spelat och jammat.

Putte Wickman, den svenske klarinettvirtuosen välkänd i hela jazzvärlden, bodde i åtskilliga år i Gamla stan, nära Järntorget inte långt från Stampen. Nu har Putte flyttat till Grycksbo herrgård utanför Falun.

Då och då under åren har Putte gästat Stampen – och han kan fortfarande gästspela i den trånga men gemytliga lokalen.
Oftast befinner sig dock Putte på turné, i Sverige eller utomlands. I maj i år har han exempelvis spelat på flera ställen i Japan. Han far och flyger, spelar nästan jämt och är vitalare än någonsin. ”Jag vill inte påstå att jag känt av någon avmattning i mitt spel”, säger han i en senare intervju (2000) i filmen Klarinettkungar.

Putte Wickman är en jazzprofil med stil och som behärskar alla sorters musik på sin klarinett. Han är som känt tillika en underhållande estradör som vet hur man roar publiken mellan musiknumren. Jag har en gång liknat honom vid filmclownen Harpo Marx. Fylld av galna skämt och upptåg men så fort Harpo satte sig vid sin harpa var det allvar. Lika seriös blir Putte när han sätter klarinettmunstycket i munnen. Då är det bara musiken som gäller.
Skämtsamheterna hör till garneringen före och efter musiken. Privat är Putte en glad gamäng icke utan allvar innerst inne!

Putte på Stampen är en musikkortis som kan sägas vara en restprodukt från inspelningen av porträttfilmen Putte à la Clarinette, 1989-90. Materialet kommer ur samma produktion med samma filmteam:
Börje Gustavsson fotograf, Stefan Wentzel ljudtekniker.

I denna korta jazzvideo handlar det naturligtvis om modernare gladjazz av svingigt märke. Putte Wickman framträder med tre av sina favoritmusikanter: pianisten Claes Crona, basisten Sture Åkerberg (sedermera avliden) och trumslagaren Ronnie Gardiner, en New Yorkbo som bor och verkar sedan 30 år i Sverige.

I filmen spelar Putte Wickman och hans trio två nummer: How High the Moon, ofta spelad i valstakt av Putte, precis som här, och den mer ovanliga låten Another Gift. 

Putte på Stampen (ca 20 min) är producerad av Jonas Sima för SVT Göteborg, 1990-91.

Foto Börje Gustavsson, 16 mm färgfilm, Ljud Stefan Wentzel, Ragnar Samuelsson, Klippning Jonas Sima, Mixning Lars Heleander, Ljussättning Peter Retzlaff, SR filmlabb

 

.................................................................................................

Putte Wickman

klarinettist  

Putte Wickman, född 1924, i Borlänge, Dalarna, Sverige.  

Putte gick ur tiden 14 februari 2006 i Grycksbo. Han blev 81 år.

·          Putte Wickman debuterade som klarinettist med Andys orkester i Borlänge. Vann solistpris med Andys i en orkestertävling för amatörband i Konserthuset i Stockholm 1943.

·          Han inledde musikantkarriären som yrkesmusiker 1944, på dans- och jazzpalatset Nalen, Stockholm,  i Arthur Österwalls orkester. Snart kom han att spela med flera av tidens kända orkesterledare: Hasse Kahn, Charlie Norman, Simon Brehm.

·          Redan 1945 valdes han i en kritikeromröstning till den främste på sitt instrument.

·          1948 bildade Wickman sin första sextett med pianisten Reinhold Svensson som arrangör. Sextetten var verksam till 1955 och spelade moderniserad swing med inspiration från både George Shearing och Lennie Tristano. Orkestern, som de sista åren förändrades med ytterligare blåsinstrumentalister, betraktas som stilbildande och en klassisk konstellation i svensk jazzhistoria.

·          1949 deltog Wickman i den svenska elitorkester, ”Parisorkestern”, som blev mycket uppmärksammad vid en internationell jazzfestival i den franska huvudstaden.

·          På Nalen, den svenska jazzmusikens centrum, spelade Wickman med egen orkester under 11 år.

·          1959 blev han inbjuden till USA för inspelningar och erbjöds att bilda ett band med amerikanska musiker. Wickman avböjde dock. Men han har under åren gjort ett flertal konsertframträdanden i Amerika. Han har spelat med många av de internationella jazzstjärnorna såväl i USA som i Europa och i Sverige: John Lewis, Stan Getz, Charlie Parker, Lee Konitz, Anita O´Day, Toots Thielemans, Dexter Gordon, Tony Scott, Benny Bailey, Roger Kalleway m. fl.

·          1961 bildade Wickman ett storband med många jazzmusiker, ”Ögonstenarna”, som spelade dansmusik, bland annat på hans egen danssalong ”Putte” på Söder i Stockholm, till 1968.  

·          I början på 70-talet började Wickman att konsertera i svenska kyrkor i samarbete med pianisten Leif Asp (sedermera Lars Roos och Ivan Renliden) och violinisten Svend Asmussen. En verksamhet som han ännu ägnar sig åt, särskilt under sommarmånaderna.

·          Jazzmusikern Putte Wickman har länge också framträtt som klassisk klarinettist i samarbete med flera svenska symfoniorkestrar, Freskkvartetten och Uppsala Chamber Soloists. Han har på skiva bl.a. spelat in Mozarts klarinettkvintett.

·          Wickmans jazzinspelningar fyller en omfattande diskografi. Han har på senare år gjort drygt ett 20-tal produktioner i eget namn på cd. Senaste utgåvan är cd-skivan ”The Champs” med klarinettkollegan Buddy De Franco och Claes Crona trio (Gazell Records 1999).

·          Putte Wickman har deltagit i flera filmer och många TV-program, inte minst som underhållare. 1990 gjordes en längre TV-film om honom, ett porträtt kallat ”Putte Wickman à la Clarinette”. Hösten 2000 visar Sveriges Television konsertfilmen ”Klarinettkungar” där Wickman duellerar med  kollegan Buddy De Franco.

·          Den moderne svenske tonsättaren Sven David Sandström har tillägnat Wickman en klarinettkonset, som han själv uruppfört med Göteborgs symfoniorkester.

·          Putte Wickman gjorde under 1997-99 uppmärksammade konsertturnéer tillsammans med den amerikanska jazzklarinettisten Buddy De Franco och Claes Crona trio i Sverige och på kontinenten.

·          I april 2001 upprepades det framgångsrika konceptet, men denna gång var Wickmans motspelare den högt rankade amerikanske klarinettisten Eddie Daniels. En cd är under utgivning från deras musikdueller i Sverige.

·          Ett liknande arrangemang, men nu med  t r e  klarinettister och Claes Crona trio, sammanförde i höstas Putte Wickman med amerikanska kollegan Ken Peplowski och tyske Rolf Kühn på en Sverigeturné.

·          Under år 2000-01 har Wickman samarbetat i en musikshow med den legendariska svenska artisten, kompositören, textförfattaren och ”Knäppupparen” Povel Ramel. Wickman deltog i juni 2000 i USA i den största manifestationen någonsin för svensk jazzmusik utomlands, med bl a konserter i Carnegie Hall i New York och i Washington.

·          Wickman har fått flera offentliga utmärkelser, t ex Konungens hedersmedalj Illis Quorum av åttonde storleken, 1994, danska Carlsbergs stora jazzpris och 1998 franska Django d´Or, vilket renderar honom titeln Master of Jazz. I samband med priset gjorde Wickman en cd ihop med gitarristerna Babik Reinhardt och Ulf Wakenius (Gazell Records 1999).

·          I maj 2002 besökte Putte Wickman för första gången Japan och besegrade under en omfattande turné den begeistrade jazzpubliken med sitt klarinettspel. Under sommaren framträdde han bland annat med Ken Peplowski på Stockholm jazzfestival.  

·          Bland musikkritiker och jazzinitierade betraktas Putte Wickman i dag som den kanske främste instrumentalisten på sitt instrument, en av de stora jazzsolisterna jämte klarinettister som Benny Goodman, Artie Shaw, Stan Hasselgard, Buddy De Franco, Tony Scott, Eddie Daniels och Ken Peplowski. Och han är still swinging strong vid över 78 års ålder!

Skriv ut