LISBET


DVD-kassett med box och cover 230 kr
Bonus: TV-samtal 1989.
Inklusive exp. avg. 
Köpa film, klicka här? 

LISBET

En film med Lisbet Palme.

Jonas Sima spelade i november 2010 in ett exklusivt samtal med Lisbet Palme för en dokumentär om hennes yrkesliv och sociala engagemang.
Detta är egentligen första gången på 21 år som Lisbet Palme framträder framför en kamera och berättar personligt om sin yrkesroll och sitt politiska samliv med maken Olof Palme.
Senast hon uppträdde i TV var i ett samtal med Per-Arne Axelsson vid SVT Örebros livsåskådningsredaktion 1989 om sina reaktioner på i synnerhet mediernas och polisens hantering av mordutredningen. (Samtalet ingår som extra mtrl på dvd-skivan).

Syftet med filmen ”Lisbet” är inte att än en gång belysa mordtraumat. I stället är denna unika samtalsfilm med Lisbet Palme inriktad på hennes yrkesidentitet som barnpsykolog och på hennes politiska och sociala samarbete med sin make för en progressiv samhällsutveckling, reformvilja och framtidstro – för att förändra människors vardag, i synnerhet för kvinnorna och barnen. 

Filmen är också en berättelse om Lisbet Palmes betydelse för de politiska 70-talsreformerna, inte minst för jämställdheten. Det är en viktig reformperiod som bär Olof Palmes signatur men där Lisbets delaktighet inte är så känd – och erkänd.

– Jag ville höra hennes egen berättelse om yrkeskarriären och sitt arbete som barnpsykolog inom barnomsorgen i Stockholm och hur hennes starka sociala engagemang fick resonans hos Olof Palme i praktisk politik, säger Jonas Sima.

– Samtidigt får man glimtar ur en statsministerfrus vardagsliv med ständigt pågående diskussioner kring köksbordet hemma om bland annat fredsfrågan, kärnkraften och kvinnornas och barnens situation i samhället. Hon talar om ”ett flöde” av idéer men vill samtidigt inte överdriva sin egen insats. ”Olof tänkte mycket bra själv”, förklarar Lisbet Palme. Hon är en kvinna med stark vilja och stor integritet, men också med klarögd charm. 

– När hon kommer in på den svåra tiden efter sin makes död förklarar hon att hennes arbete och särskilt hennes psykologiska erfarenhet och utbildning varit till stort stöd, men naturligtvis också stödet från de tre sönerna.

Filmen om Lisbet Palme är 28 minuter och hade premiär den 26 februari på ett heldagsseminarium kring 25-årsminnet efter Olof Palme i ABF-huset i Stockholm. Ett seminarium som inleddes med Jonas Simas och Åke Åstrands dokumentärfilm ”Våran Olof” om Olof Palmes dramatiska valstrid 1973 och avslutades med ”Lisbet”.
De båda filmarna har tidigare bland annat också gjort TV-dokumentären ”Tage” om Erlanders sista valstrid och största seger 1968, och filmen ”Vilja gå vidare” 1996 om Olof Palmes politiska idéarv.
Filmen om Lisbet Palme visades av Sveriges Television den 28 februari på minnesdagen av Olof Palmes död.

Filmen ”Lisbet” har producerats av Jonas Sima med stöd av Olof Palmes Minnesfond och ABF Stockholm. 
Foto Åke Åstrand.

Filmerna om Tage Erlander, Olof Palme och Lisbet finns samtliga på DVD och kan beställas på www.sima.nu.


  
Skriv ut