En filmförfattare

(Filmen ingår som bonusfilm i Oh, mein Poppe)


 

DVD-film med box och cover 230 kr
Med bonusfilmen OH, MEIN POPPE!

Inklusive expeditionsavgift. 

  Köpa film, klicka här? 

Adolf Schütz (22.9.1895 – 11.11.1974, död i Stockholm) var tillsammans med sin partner Paul Baudisch (19.4.1899 - 1977) flitig filmförfattare i Sverige på 40- och 50-talet. Tillsammans skrev de ett 25-tal filmmanus, bland dessa flera av Nils Poppes komedier, t ex några av Soldat Bom-filmerna. De var judiska flyktingar från Österrike.  

I samband med Nils Poppes uppsättning sommaren 1971 av operetten Vita Hästen på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg – där Adolf Schütz spelade en mindre roll - intervjuades han av filmvetaren Björn Norström för kortfilmen En filmförfattare.

Inspelningen gjordes i anslutning till en filmdokumentär om Nils Poppe producerad av Jonas Sima för TV2 - se ”Oh, mein Poppe”! 
Intervjun med Adolf Schütz har visats i SVT.  

Schütz och  Baudisch kallade sig också som manusförfattare ”Per Schytte”, Georg Martens”, ”Adolf Paul” och ”Nils Jensen”.  

Deras verklista, se Sven G. Winquist: Författare till svenska långfilmer samt TV-teater, Proprius,1969, Skrifter från SFI Dokumentationsavdelningen nr 3.  

Leif Furhammar skriver bl a följande om dem i sin bok Filmen i Sverige, Wiken, 1991:

”De var lika flyhänta med farsens och komedins som med melodramens mekanik, och följaktligen betraktades de med stor misstänksamhet av kritiken och blev lika ökända som deras landsman Paul Merzbach varit halvannat decennium tidigare. Egentligen förtjänar de ett mer fördelaktigt eftermäle, ty de förde med sig en dramatisk effektivitet i filmberättandet som annars var beklagligt främmande för den svenska filmen, och med sin passionerade kärlekskolportage låste de onekligen upp en del av dess känslomässiga hämningar.”

Foto Jonas Sima 

 

Skriv ut