I HUVET PÅ EN ENTREPRENÖR

Jonnie Dahlström

I HUVET PÅ EN ENTREPRENÖR

En film av Jonas Sima
om affärsmannen och entreprenören
Jonnie Dahlström
Kungen av Hudik

DVD-film med box och cover 230 kr

Inklusive expeditionsavgift. 

  Köpa film, klicka här? 


Jonnie Dahlström kallas JD av sina affärsbekanta och Jonne av vännerna.
Egentligen är han döpt till Jonas Martin Dahlström och föddes i Bjuråker i Hälsingland 12 april 1921. Han har alltså i år fyllt 84.

Hans far var en sträng uppfostrare, verksam som bonde, bryggare och åkare, och även han en samlare fast i mindre skala. Familjen tillhör missionsförsamlingen.
JD är äldsta sonen och fick redan i pojkåren rykte om sig att vara driftig, med näsa för affärer. Han är framåt, med hård vilja men också charm.

JD är en av många entreprenörer som föds i småbrukartrakter vid den här tiden, men få har blivit så lyckosamma som Jonnie Dahlström.
När han blivit affärsman i USA började han också köpa fastigheter i centrala Hudiksvall. Till exempel Apotekshuset, Norrlands kanske bäst bevarade borgarhus, renoverade han för tiotals miljoner kronor. I en tolvrumsvåning, intakt från 1880-talet, bodde i många år apotekarfrun Elsa Brun (1893-1990). 
Se filmen Tant Brun.
Till den våningen hade JD tänkt sig sig flytta.

I över 50 år har JD varit företagare i Hudiksvall och Hälsingland, tills bankkrisen på 90-talet och en konkurs satte punkt för hans imperium och rikedom.

JD är en klassisk svensk entreprenör som skapade sig sitt eget företagsimperium. Före detta bilkung i Norrland, fastighetsköpare och -säljare, byggare, finansman med business i Sverige och USA – samt visionär. 
Amerikansk medborgare, skriven i Florida, men nu på äldre dagar bosatt i nyuppförd villa i Hudiksvall.
Tillika en storsamlare, framför allt av allmogeföremål från Hälsingland.
Se också filmen Storsamlaren på Hillsta. 2004.

Jonnie Dahlström är nu jämte IKEA-grundaren Kamprad föremål för forskning kring entreprenörskap vid Entreprenörskapsprofilen vid Växjö universitet under ledning av professor Bengt Johannisson.

Det som först var tänkt att bli en enda TV-film, filmen om JD och Hillsta – med titeln Storsamlaren på Hillsta - har alltså utvidgats och blivit två filmer. Den andra filmen, som är en fristående produktion, handlar om entreprenören JD, också kallad ”Kungen av Hudik”. 

Den uppmärksammade utställningen ”I dit it my way” om entreprenören JD på Hälsinglands Museum i Hudiksvall hösten 2003 finns delvis dokumenterad i filmen. Utställningens ”curatorer” var museichefen Gunilla Stenberg och kulturjournalisten Gunilla Kindstrand, den senare har också gjort den centrala intervju med JD i filmen om hans livslånga verksamhet som entreprenör, ”doer” och visionär. 
Övriga intervjuer är gjorda av Jonas Sima.

I huvet på en entreprenör

Om entreprenören Jonnie Dahlström

Jonnie Dahlström är således bondpojken från Bjuråker som tidigt blev åkare och hade lastbilar och grävmaskiner, och som sedan blev bilhandlare och snart ”bilkung” i Norrland. Många minns hur hela Södra Norrland fylldes av Morris Minor, eller ”Bjuråkersmoppen” som den kom att kallas. Därefter blev det fastigheter. JD köpte, ägde, byggde, förvaltade fastigheter. Därpå blev han markspekulant – och finansman.

  • Han upptäckte sin näsa för affärer redan i fjortonårsåldern. 

  • Han har personligen ägt över 80 egna bilar.

  • Han brukar ibland kalla sig ”Mr Bil numero 1”. Bilar har spelat en mycket stor roll i JD:s liv. Han har varit rallyförare och tävlat med framgång. Och gillar fortfarande att köra mycket bil – och fort! 

  • 1968 avvecklade JD bilhandeln och flyttade till Stockholm. Han kom nu att satsa på fastighetsaffärer. Men det var i Hudiksvall han blev stor fastighetsägare. 1/3 av de centrala fastigheterna har han ägt, ett 40-50-tal, uppger han. I dag säger han sig inte äga några fastigheter alls i Sverige. 

  • Ständigt tycks JD haft sin Amerikadröm. Men få vet vad han egentligen sysslat med over there. Han är mån om sin integritet och vill inte avslöja allt om sitt liv. Han anser sig haft få vänner som han kunnat lita på helt och fullt. 

  • JD flyttade till Chicago på 70-talet och skaffade sig ett kontor mitt i city. Där började han att handla med hårdmetaller. Det verkar ha varit en tuff business. Men han har gillat de hårda amerikanska tagen och utmaningarna. Han är stolt över det diplom han fått från president Reagans administration för sitt stöd av Reagans omvalskampanj. 

  • Småningom slog JD sig ner i Florida, först i Vero Beach, sedan i Fort Lauderdale. Där lär han ha sysslat med markaffärer, få vet med bestämdhet. Han envisas med att mystifiera sin Amerikaperiod. 

  • JD har alltid sysslat med pengar. Älskar han pengar?

  • JD ville ha ett finger med i det mesta. Har han ett behov av total kontroll?

  • Så småningom återvände JD dock till gamla Sweden och Hälsingland – fast länge skriven i USA – och började under 80-talet som det syntes köpa upp såväl rubb som stubb i kommunen:
    Apotekshuset, eller Brunska huset som han vill kalla det.
    Stadshotellet, Hiab-huset eller Lansen, Hassela Sportcenter, Hedvigsfors jordbruk (där han bl a ville rädda fjällkorasen), Linspinneriet i Forsa, Håstaholm. 
    Håstaholmen vid industrikajerna i Hudik är, jämte hans 
    flermiljonersupprustning av det Brunska huset, ett av 
    hans mest fascinerande projekt. JD hade länge visionen att göra ett ”Docklands” av Håstaholmens hamnområde. Han har t o m låtit arkitekten Ralph Erskine rita en plan för Håstaholmen. I dag anser han att projektet inte längre går att genomföra, ekonomiskt och politiskt, så som han har tänkt sig det. 

JD bär fortfarande på visioner.

I början av 90-talet gick Jonnie Dahlströms finansimperium, Dahlström- gruppen, i konkurs som en följd av den riksomfattande bankkrisen.
I huvet på en entreprenör
, om entreprenören och finansmannen, tar JD upp sin konkurs, som också drabbade hans livsverk Ystegården i Hillsta, i byn Forsa utanför Hudiksvall.

Den stora konkursen och efterföljande rättsprocesser blev en smäll som i ett slag slog sönder JD:s bolagskonglomerat och tvingade honom att lämna hela sitt fastighetsbestånd i Hudiksvall. Bitterheten mot Nordbanken som fällde JD:s finansimperium är tydlig, låt vara att han i dag säger sig ha en filosofisk syn på konkurshärvan och att han har kommit över katastrofen. Han anser att han drabbades orättfärdigt av bankkrisen och säger sig inte ångra någonting av det han gjort.
- Jag kan i dag gå rakryggad genom Hudiksvall. Jag har inget att skämmas för, och ångrar ingenting! säger han lakoniskt.


Jonnie Dahlström vid Strömmingssundet eller Möljen i Hudiksvall.

Jonas Sima om JD och filmen:
- Jag lärde känna Jonnie Dahlström sent i livet. Det började med att jag som en av mycket få journalister fick göra en längre personintervju med JD, för den numera svåråtkomliga tidskriften Inblick Hälsingland, 1989.
Jonnie Dahlström har som andra framgångsrika affärsmän velat verka utan att synas. Men på senare år har han blivit allt mer synlig, mer eller mindre mot sin vilja, kan jag tänka mig.
JD är medveten om att Hudiksvall inte hade fått den moderna utformning som staden i dag har utan hans insatser som idérik och pådrivande entreprenör.
Som en av stadens "byggare" är han redan i sin livstid en legend.


JD har flera valspråk. Ett är: ”Du ska veta allt vad du säger. Men säg inte allt vad du vet.”
Ett annat valspråk är: ”Känn dig själv”.
I filmen är han dock mycket öppenhjärtig och berättar livfullt och drastiskt om sitt långa affärsliv. 
- Allting hänger ihop i ett livsverk och därför har jag också velat berätta om JD:s många projekt och affärssatsningar i hemstaden Hudiksvall, säger Jonas Sima.

Jonas Sima Produktion 2005.
Filmen är 33 minuter och inspelad på Beta SP. 
Distribueras på VHS videokassett och DVD-skiva.

Foto: Karl-Erik Lindström; Ljud: Lasse Bryngelsson, Karl-Erik Lindström, Jonas Sima; intervjuer: Gunilla Kindstrand och Jonas Sima; online redigering Lasse Bryngelsson, Nordfilm; stillbilder och utställningsmtrl Hälsinglands museum; regi och redigering Jonas Sima.

Filmen har producerats med stöd av Ekonomihögskolan vid Växjö universitet och Film Gävleborg.

Skriv ut