COSMIC LOVE

Elektroniktonsättaren Ralph Lundsten i sin studio Andromeda
Ralph Lundsten och Jonas Sima vid inspelningen 
i Andromedastudion, 1972. Foto Åke Åstrand

DVD-film med box och cover 230 kr
Med bonusfilm.

Inklusive expeditionsavgift. 

  Köpa film, klicka här? 

COSMIC LOVE

Ett filmporträtt (40 min) med luftburen kärlek och elektroniska passioner.
Kärleksmusik, science fiction och elektroniska visioner är huvudingredienserna i Jonas Simas porträtt på bild- och elektronmusikskaparen Ralph Lundsten.
Inspelat i Lundstens egenartade träslott på Frankenburgs väg i Salstjö-Boo utanför Stockholm, 1973. Foto Åke Åstrand.

Cosmic Love är en film om passioner och visioner. I detta bild- och ljudcollage blandas drömmar och fantasier med visuella sensationer, auditiva lockelser och hudnära retelser. Cosmic Lovevill både ge upplevelse och information om elektronisk musik och om en annorlunda tonvärld. 

Porträttets kärna är en dokumentärfilm, eller ett reportage, från elektrontonsättaren Ralph Lundstens studio Andromeda, belägen i hans snickarglada elektroniska sagoslott cirka sex kilometer från den svenska huvudstaden. I filmen visar Lundsten hur man skapar en elektronisk komposition, han spelar och leker med sitt "instrument", de elektroniska musikmaskinerna Dimi och Andremoda, för sin tid mycket avancerade datorer. En elektronisk boggie woogie är ingen match på Lundstens musikmaskin. 

Ralph Lundsten är en komplicerad musiksjäl, därför har också filmen blivit sammansatt av flera olika komponenter som ingår i Lundstens kreativa liv: musikcollage, tonsättarens egna kortfilmer, balett, kärleksupplevelse, science fiction, saga och mystik.

- Är vi planetens ögon eller är vi främlingar på vår egen planet? frågar Ralph Lundsten med blicken förlorad i någon avlägsen nebulosa.

Han är en drömmare med fötterna på jorden. Han är också ursprungligen norrlänning och en praktisk man i sitt eget hus, där hans personliga heminredning överträffar den vildaste psykodeliska fantasi.

- Varför måste våra vanliga hem vara så förbålt tråkiga? undrar han och pekar ut sina egna alternativ: "samlådan" och himmelssängen. 
Han säger sig inte vara "prylgalen", men han älskar att ha vackra saker omkring sig. Men också föremål som relaterar till hans egna verk och verksamhet. Man kan väl säga att tonsättaren själv är den person som är mest representerad på hemmets väggar.

Är elektronmusiken en konstform, en konstmusik, som utgår ifrån ett elfenbenstorn? frågar folk ibland.
- Det är inget fel på elfenbenstorn, svarar Ralph Lundsten från sitt eget torn i träslottet. Bara man inte stannar i elfenbenstornet hela livet!

Ralph Lundsten är i hög grad fortfarande en utåtriktad visionär. Han kan dra ut i skolor med sina "ljuddar" och låta barnen spela och dansa till ljuden de själva framställer efter tonsättarens handmålade bildpartitur.
På Pripps ölmuseum i Solna kunde man länge pröva hans Kärleksmaskin och med hjälp av sin egen kropp och hud skapa nya sällsamma elektroniska ljud och förnimmelser.
- Tänk, när vi kan förmedla hjärnans sinnesförnimmelser till ljud…vilken lyckomusik! utropar Ralph Lundsten.

Ralph Lundsten har intresserat sig för att integrera sin musik socialt genom att ljudsätta miljöer såväl interiörer som exteriörer. En sorts elektroniska ljudtapeter med konstnärlig design.

Länge samarbetade han med Cramérbaletten och framförde många gånger i kyrkor Fader vår, ett av hans allra främsta verk som är en bekännelse till oändligheten och evigheten.

Ett centralt tema hos Lundsten är den kosmiska extasen som kan pendla mellan det uppskakande, orgiastiska och utslocknande. Detta tema kommer till fantastiska och starka uttryck i hans prisbelönade filmer Hjärtat brinner, Hej Natur och Cosmic Love.

Som en besvärjelse upprepar Lundsten sitt credo:
- Därför letar jag ständigt efter tillstånd av upphörande liv.

Ralph Lundsten är i dag folkpensionär; det kan för all del ingen tro. Ty varje år firar han sin "sjuttonårsdag" till minnet av sin stora musikaliska "knäpp": upptäckten av Bartók och en ny musikvärld. Med sin norrländska självtillit - han har sina rötter i Norrbotten - började han helt olärd skriva en stråkkvartett.

Ralph Lundsten har kallats en ensamvarg i svenskt musikliv; han deltar numera inte mycket i konstmusikens serena kretsar och har följaktligen blivit allt mindre gouterad av dagens trendkänsliga musikkritiker. Han gläder sig i stället åt att vara en av de mest spelade svenska kompositörerna i radio, och att hans musik används flitigt i dramatiska produktioner på film och i television.

Audiovisuell autodidakt

Han upptäckte praktiskt taget på egen hand den elektroniska musiken. Med enbart en traditionell bandspelare och en sax började han "bandslöjda" egna elektroniska kompositioner. Han är helt klart en pionjär inom den nordiska elektronmusiken.

Med assistans av en finsk kärnfysiker och filosof byggde han sina första musikmaskiner och skapade sin studio Andromeda, först belägen i en sommarstuga, i dag omsluten av tonsättarens träslott vid det vackra Skurusundet. Naturligtvis arbetar han i dag med modernare musikdatorer.

Lundsten har alltid värjt sig mot fackidiotin inom elektronmusiken. Han har i stället nästan programmatiskt arbetat tvärvetenskapligt och betraktar sig som en multikonstnär. Och han har varit framgångsrik med sitt mångsysslande. Hans opuslista räknar över hundratalet verk.
Han har en stor produktion på lp och cd, har komponerat till ett flertal baletter och gjort ett dussintal kortfilmer. Han har deltagit i Parisbiennalen och triennalen i Milano, medverkat i arkitektutställningar i Stockholm och New York, rest i skolor med sin elektroniska ljudskulpturer. Han har erhållit flera priser och belöningar i Sverige och i Europa. 

Ralph Lundsten skäms inte för att kallas en romantisk konstnär, tvärtom är hans stora inspirationskällor naturen, rymden, science fiction, den nordiska sagoskatten, drömmarnas fantasteri och fantasins oändlighet.

Tonsättaren Ralph Lundsten och Jonas Sima är båda norrlänningar och har många gemensamma intressen. De blev bekanta och senare vänner efter det att Sima på 60-talet levererat en ganska syrlig recension i Expressen av en av Lundstens experimentfilmer.
-Ralph är en romantiker och en mystiker, men han är också en kul kille som kan skoja med sina visioner, förklarar Jonas.

Filmen har representerat SVT vid en mässa för ny musik i Bryssel och visats i bland annat i holländsk TV.

Vill du höra Ralph Lundstens musik finns det mycket att välja på.
Här några plock ur hans stora produktion av cd-plattor.

The Dream Master Ralph Lundsten Nordic Nature Symphny
No 1.
"The Water Sprite"

Fader Vår/Our Father, CBS 1988
Ristningar, Erik XIV, Vintermusik, Cosmic Love, Gunnar på Lidarände, Andromeda Music AB 1988
The Dream Master, CBS 1986
Cosmic Phantazy, CBS 1987
Music for Relaxation and Meditation, CBS 1987
Dancing in the New Age, CBS 1987
Nordic Symphony No 4 & No 5 "A Summer Saga" & "Bewitched", CBS 1987
Horrorscope, Andromeda Music AB 1988
The Gate of Time, CBS 1988
Nordic Nature Symphony No 1 "The Water Spirit", CBS 1988
Nordic Nature Symphony No 2 "Johannes och Huldran", "Shangrila, CBS 1988
The Joy of Being, Andromeda Music AB 1994
In Time and Space, Andromeda Music AB 1995
The Seasons/Årstiderna, Andromeda Music AB 1996
Johannes och Huldran, Strömkarlen, Andromeda Music AB 1997


Skriv ut