HEJ, AMERIKA, LYSSNA!

 

Cecil Williams, radikal präst och superstar
Cecil Williams Cecil Williams
Linda Hopkins


Örebrofotografen Börje Gustavsson filmar från altaret i Glide-kyrkan i 
San Francisco. Cecil Williams predikar.

 

DVD-kassett med box och cover med 2 bonusfilmer, Välkommen till Grekland och Domnérus Dream Band. 230 kr inklusive box, cover. Hej Amerika, Lyssna finns
också på VHS (utan bonusmtrl) med box och cover 100 kr, inkl. exp.avg.

  Köpa film, klicka här? 

HEJ, AMERIKA, LYSSNA!

En musikdokumentär med gospelmusik
av Jonas Sima
 inspelad i Glide Memorial Church, i San Francisco 1975. 

Produktion och regi: Jonas Sima, Foto: Börje Gustavsson, Ljud: Per Ekberg, scripta: Inger Edvardsson, klippning: Lars-Göran Pettersson. Producerad för SVT-Örebro

 

Hej Amerika! Lyssna! är ett filmreportage om en jazz- och gospelgudstjänst i Glide-kyrkan i San Francisco, Kalifornien, med sångerskan Linda Hopkins som bejublad gästartist. 
I centrum står Cecil Williams, här 46 år, kyrkans svarta ”superstar” och en radikal präst omtalad i hela USA för sina annorlunda väckelsemöten, sin orädda samhällskritik och sina medlarroller i uppmärksammade politiska rättsaffärer. 

Stampubliken på Glides högtider och ”fester” var och är fortfarande hippies, homosexuella och socialt utslagna på amerikanska botten. Kyrkan ligger på Ellis Street i nedslitna och förslummade kvarter nära downtown, stadens centrum. I kyrkan bedrivs också matutspisning för hemlösa. 

Människor från praktiskt taget hela världen har kommit för att lyssna på och dansa till Cecil Williams kärleksbudskap: ”Räck varandra händerna och känn!” 

Den dokumentära filminspelningen gjordes den 4 juli 1975, på amerikanska nationaldagen, och Cecil Williams predikan handlar om USA:s roll i världen inför landets mycket uppmärksammade 200-årsfirande. 

Cecil Williams, som fortfarande är verksam som präst, var i många år en politisk maktfaktor i San Francisco och länge en av de mest kända kyrkliga personligheterna i Amerika. Hans kyrka, Glide Memorial United Methodist Church, blev tidigt en politisk plattform. Han brukade predikstolen som en folktribun, kyrkorummet för popshow. Han var prästen som agitator. 

Cecil Williams hävdar bestämt att religion och politik skall förenas. Hans kyrka har inte minst blivit ett socialt centrum för utstötta, förfölja, hemlösa och ensamma. Här har alla minoriteter fått en tillflyktsort.

Kyrkan är också en ungdomlig samlingspunkt. I festerna på Glide får alla delta. Här finns en svängig kör med gästartister, ofta ett rockband med afrolook, eller en hårdblåsande jazzorkester.

I centrum för all denna aktivitet står Cecil Williams, en självklar förkunnare, sångare, själavårdare och folkledare. En man med karisma och ”vibrationer”, en präst om kysser och kramar om varje gudstjänstbesökare efter ”festen”. 

Cecil Williams blev också omtalad för sin medlarroll i samband med kidnappningen av miljonärsdottern Patricia Hearst, för terrororganisationen SLA, under Zebra-skjutningarna, rättegången mot Angela Davies och vid oroligheter i Kaliforniens fängelser. 

Cecil Williams är en modig man och en originell religiös ledare, som kommit att spela en inte oviktig politisk roll i 70-talets Amerika, då skakat och splittrad av Vietnamkriget och rasoroligheter. Han var kritisk mot sitt land, men hans tro på nationens inneboende självläkande demokratiska krafter var trots allt stor. Han ville att Amerika skulle lyssna på honom: Hey America! Hear Me! 

Han ansåg att han hade viktiga saker att meddela nationen, inte minst i sin egenskap av afroamerikan och prästman. Han hade hoppats kunna turnera i Europa med sitt budskap och sina gospelgudstjänster – och då besöka Sverige – men denna resa har veterligt aldrig blivit av. 

Filmen Hej Amerika! Lyssna! belönades med pris vid den internationella filmfestivalen i Moskva 1977.

Skriv ut